Restauracja Weranda - menu

Menu Restauracji Weranda


    • Kawior z Jesiotra Syberyjskiego Antonius***** 350
      bliny gryczane, crème fraîche, szalotka, szczypiorek, jajko
      Antonius Siberian sturgeon caviar*****
      buckwheat blini, crème fraîche, shallot, chives, egg
    • Foie Gras smażona 120
      nasza Brioche, puree z modrej kapusty, piklowana szalotka
      Fried Foie Gras
      our Brioche, red cabbage puree, pickled shallots
    • Śledź 32
      marynowany w zalewie octowej i opiekany, ziemniaki wędzone z kwaśną śmietaną, gorczyca
      Herring
      marinated in vinegar and toasted, smoked potatoes with sour cream, charlock
    • Tatar wołowy   42
      koniak, żółtko, szalotka, gorczyca, Grana Padano, rukola
      Beef tartare
      cognac, egg yolk, shallot, charlock, Grana Padano, arugula
    • Siekany tatar z polędwicy Wagyu  175
      ogórek marynowany, majonez kolendra, schimeji, ponzu, szczypior
      Chopped Wagyu sirloin tartare
      pickled cucumber, coriander mayonnaise, schimeji, ponzu, chives
    • Krewetki tygrysie 48
      papryczka chili, szpinak, pomidor, rukola, sos maślany
      Tiger prawns
      chili pepper, spinach, tomato, arugula, butter sauce
    • Parfait z Foie Gras  39
      wafle grzybowe, śliwka, marynowana kurka, pistacje
      Foie Gras parfait
      muschroom wafers, plum, pickled chanterelle, pistachios

 

PRZYSTAWKI WEGETARIAŃSKIE
VEGETARIAN APPETIZERS

  • Sałatka z burakiem marynowanym  32
    karmelizowany orzech włoski, kozi ser, dressing orzechowy, pikle
    Pickled beetroot salad
    carmelized walnut, goat cheese, peanut dressing, pickles
  • Pierożki Mezzellune   32
    włoskie pierożki z ricotta i szpinakiem, sos śmietanowy z dojrzewającym serem, mietą              
    Mezzellune dumpling
    Italian dumplings with ricotta and spinach, ceram sauce with ripening cheese, mint
  • Żur na własnym zakwasie   21
    grzyby, nasza biała kiełbasa, puree ziemniaczane z chrzanem, jajko
    Sour soup made with own sourdough
    mushrooms, our white sausage, horseradish mashed potatoes, egg
  • Krem z dyni   21
    krokiet z kozim serem, piklowana dynia, olej z pestek dyni
    Pumpkin cream
    goat cheese croquet, pickled pumpkin, pumpkin seed oil
  • Consomme wołowe  26
    pierożki z mięsem wołowym, marchew, olej rydzowy, natka pietruszki
    Beef consomme 
    dumplings with beef meat, carrot, blackberry oil, parsley
  • Stek Wagyu 440
    piczony ziemniak Hasselback, warzywa grillowane, sos Bernaise
    Wagyu Sirloin
    baked Hasselback potato, grilled vegetables,  Bernaise sauce
  • Stek z polędwicy wołowej 125
    pieczony ziemniak Hasselback, warzywa grillowane, sos Bernaise
    Sirloin beef steak
    baked Hasselback potato, grilled vegetables, Bernaise sauce
  • Burger wołowy 47
    nasza Brioche, boczek, salsa z ogórka i papryki, cheddar, sałata, frytki z batata
    Beef burger
    our Brioche, bacon, cucumber and pepper salsa, cheddar, lettuce, sweet potatoes fries
  • Sznycel cielęcy  59
    sałatka ziemniaczana, konfitura z żurawiny, cytryna
    Veal schnitzel
    mashed potato, cranberry jam
  • Ligawa wołowa 52
    puree ziemniaczane, zapiekana pieczarka, kapusta, sos chrzanowy
    Round Beef
    mashed potato, baked mushroom, cabbage, horseradish sauce
  • Kurczak kukurydziany  48
    kiszony jarmuż, puree z topinamburu. duxelles grzybowy, boczniak, sos supreme
    Chicken
    pickled kale, jerusalem artichoke puree, mushrooms duxelles, oyster mushroom, supreme sauc
  • Dziki Halibut atlantycki 95
    algi, brokuł w tempurze, marchew, pak choi, sos z małżami
    Wild Atlantic Halibut
    algae, tempura broccoli, carrot, pak choi, clam sauce
  • Dorada pieczona  68 
    sałaty z deressingiem cytrusowym, pieczony ziemniak, salsa pico de gallo
    Baked sea bream
    lettuces with citrus deressing, baked potato, salsa pico de gallo
  • Risotto z owocami morza 52
    krewetki tygrysie, mule, kalmary, koperek, szpinak, ośmiorniczki
    Risotto seefood
    tiger prawns, mule, squid, dill, spinach, octopus
  • Sałatka Cezar z krewetkami tygrysimi 48
    sałata rzymska, boczek, grzanki, anchois, ser Emil Grana
    Caesar salad with tiger prawns
    romaine lettuce, bacon, croutons, anchovy, Emil Grana cheese
  • Pierogi z kaczką 42
    marynowana kalarepa, sos z hibiskusa
    Dumplings with duck
    pickled kohlrabi, hibiscus sauce
  • Polik wołowy konfitowany 62
    Puree ziemniaczane, warzywa korzeniowe, szalotka w winie, sos BBQ
    Confit beef cheek
    mashed potato, root vegetables, shallots in wine, BBQ sauce

 

DANIA GŁÓWNE WEGETARIAŃSKIE
VEGETARIAN MAIN COURSES

  • Burger wegetariański 39   
    nasza mleczna bułka, duszony szpinak, sos serowy, jajko sadzone, frytki z batata
    Veggie burger
    our milk buns, stewed spinach, cheese sauce, fried egg, sweet potato fries
  • Risotto z warzywami 42
    szpinak, suszone pomidory, ser Emil Grana
    Risotto with  vegetables
    spinach, dired tomatoes, Emil Grana cheese
  • Makaron Rigatoni   38
    sos pomidorowy, ser Emil Grana
    Rigatoni pasta
    tomato sauce, Emil Grana cheese

  • Crème brûlée 23
    puree śliwkowe
    Crème brûlée
    plum puree

  • Canneles de Bordeaux 29
    ciastko rumowo-czekoladowe, sos waniliowy, śliwka
    Dark chocolate Brownie
    rum and chocolate cookie, vanilla sauce, plum

  • Tarta z jabłkami 25
    jabłka karmelizowane, beza imbirowa, sorbet cytrynowy
    Tart with apples
    caramelized apples, ginger meringue, lemon sorbet

  • Beza Pavlova  14
    krem mascarpone, owoce sezonowe
    Pavlova’s meringue
    mascarpone cream, seasonal fruit
  • Molekularny deser lodowy z efektownym pokazem jego przygotowania przy stole 45/55
    Molecular ice cream dessert
  • Molekularny deser lodowy z dodatkiem alkoholu z efektownym pokazem jego przygotowania przy stole 60/70
    Molecular ice cream dessert with alcohol
  • Selekcja serów  30   
    Selection of cheeses and cold meats

 

Menu Degustacyjne 

Prosecco ‘Mucha’ Extra Dry, DOC Treviso, Włochy, 125 ml

Amuse-bouche

Pieczywo domowe

masło solone

Przystawki

 Tatar z marynowanego łososia

koper włoski, ogórek zielony

Sella & Mosca, DOC Vermentino di Sardegna, Włochy, 100 ml

Foie gras

nasza Brioche, puree z modrej kapusty, piklowana szalotka

Sauternes Chateau Roumieu, Bordeaux, 100ml

 Zupa

 Krem z dyni
krokiet z kozim serem, piklowana dynia, olej z pestek dyni

 Intermezzo

Sorbet cytrynowy z Cava

Dania główne

Dziki Halibut

algi, brokuł w tempurze, marchew, pak choi, sos z małżami

Joseph Drouhin Chablis ‘Vaudon’, AOC Chablis, Francja, 100ml

Stek z polędwicy wołowej

pieczony ziemniak Hasselback, warzywa grillowane, sos Béarnaise

Vina Ventisquero Reserva, Maipo Valley, Chile, 100 ml

 Deser

Semifreddo chałwowe

Zestaw degustacyjny Graham’s 10YO, 20YO, 30YO, 90 ml

Pettit Fours

 

Cena 280 zł – Menu degustacyjne

Cena 440 zł – Menu degustacyjne z dedykowanymi alkoholami

Oferta dostępna codziennie, do zamówienia przez wszystkich Gości przy stole


Tasting Menu

 Prosecco ‘Mucha’ Extra Dry, DOC Treviso, Italy, 125 ml

Amuse-bouche

Homemade bread

salted butter

Starters

Marinated salmon tartare

fennel, cucumber

Sella & Mosca, DOC Vermentino di Sardegna, Italy, 100 ml

Foie gras

our Brioche, red cabbage puree, pickled shallots

Sauternes Chateau Roumieu, Bordeaux, 100ml

Soup

Pumpkin Cream

goat cheese croquet, pickled pumpkin, pumpkin seed oil

Intermezzo

Lemon sorbet with Cava

Main Dishes

Wild Halibut

algae, tempura broccoli, carrot, pak choi, clam sauce

Joseph Drouhin Chablis ‘Vaudon’, AOC Chablis, France, 100ml

 Sirloin beef steak

baked Hasselback potato, grilled vegetables, béarnaise sauce

Vina Ventisquero Reserva, Maipo Valley, Chile, 100 ml

Deser

Halvah Semifreddo

Graham’s tasting set 10YO, 20YO, 30YO, 90 ml

 Pettit Fours

 

280 PLN – Tasting menu

440 PLN – Tasting menu with dedicated liquors

Available on a daily basis, to be ordered by all of the table’s guests