Restauracja Weranda - menu

Menu Restauracji Weranda


    • Kawior z Jesiotra Syberyjskiego Antonius***** 290
      bliny gryczane, crème fraîche, szalotka, szczypiorek, jajko
      Antonius Siberian sturgeon caviar*****
      buckwheat blini, crème fraîche, shallot, chives, egg
    • Foie Gras smażona 85
      nasza Brioche, puree z modrej kapusty, piklowana szalotka
      Fried Foie Gras
      our Brioche, red cabbage puree, pickled shallots
    • Śledź 32
      marynowany w zalewie octowej i opiekany, ziemniaki wędzone z kwaśną śmietaną, gorczyca
      Herring
      marinated in vinegar and toasted, smoked potatoes with sour cream, charlock
    • Tatar wołowy   39
      koniak, żółtko, szalotka, gorczyca, Grana Padano, rukola
      Beef tartare
      cognac, egg yolk, shallot, mustard seeds, Grana Padano, arugula
    • Siekany tatar z polędwicy Wagyu  170
      ogórek marynowany, majonez kolendra, schimeji, ponzu, szczypior
      Chopped Wagyu sirloin tartare
      pickled cucumber, coriander mayonnaise, schimeji, ponzu, chives
    • Krewetki smażone na maśle 46
      papryczka chili, szpinak, pomidor, rukola
      Shrimps fried on butter
      chili pepper, spinach, tomato, arugula

PRZYSTAWKI WEGETARIAŃSKIE
VEGETARIAN APPETIZERS

  • Letnia sałatka z falafelem  31
    pomidor, cebula marynowana, ogórek, dresing marchewkowy
    Salad with falafel
    tomato, marinated onion, cucumbr, carrot dressing
  • Burrata   36
    pomidory, pesto bazyliowe, świeża bazylia
    Buratta
    tomasoes, basil pesto, basil
  • Pierożki Mezzellune   26
    włoskie pierożki z ricotta i szpinakiem, sos śmietanowy z dojrzewającym serem, mietą              
    Mezzellune dumpling
    Italian dumplings with ricotta and spinach, ceram sauce with ripening cheese, mint
  • Żur na własnym zakwasie   21
    grzyby, nasza biała kiełbasa, puree ziemniaczane z chrzanem
    Sour soup made with own sourdough
    mushrooms, our white sausage, horseradish mashed potatoes
  • Krem ze szparagów   25
    popcorn z kaszy gryczanej, płatki migdałów, zielone szparagi
    Asparagus cream
    popcorn of buckwheat, almonds petals, green asparagus
  • Krem ze szczawiu   21
    jajko poche, ziemniak, panko
    Sorrel cream 
    poche egg, potato, panko
  • Stek Wagyu 390
    ziemniak Dauphine, jarmuż, palona skorzonera, dressing japoński
    Wagyu Sirloin
    Dauphine potatoes, kale, burn salsify, Japanese dressing
  • Stek z polędwicy wołowej 125
    pieczony ziemniak Hasselback, warzywa grillowane, demi-glace
    Sirloin beef steak
    baked Hasselback potato, grilled vegetables, demi-glace
  • Burger wołowy 47
    nasza mleczna bułka, boczek, salsa z ogórka i papryki, sos serowy, sałata, frytki z batata
    Beef burger
    our milk buns, bacon, cucumber and pepper salsa, cheese sauce, lettuce, sweet potatoes fries
  • Sznycel cielęcy  59
    sałatka ziemniaczana, konfitura z żurawiny, cytryna
    Veal schnitzel
    mashed potato, cranberry jam
  • Ligawa wołowa 49
    puree ziemniaczane, zapiekana pieczarka, kapusta, cebula perłowa, demi-glace chrzanowy
    Round Beef
    mashed potato, baked mushroom, cabbage, pearl onion, horseradish demi-glace
  • Kurczak kukurydziany  48
    muślin szpinakowy, karczoch marynowany, szpinak, gnocchi parmezanowe, demi-glace waniliowy
    Chicken
    spinach muslin, marinated artichoke, spinach, parmesan gnocchi, vanilla demi-glace
  • Gęsie udo 58
    pyzy, seler, kalarepa faszerowana, czerwona kapusta, puree z buraka, demi-glace jabłkowy
    Goose leg
    steamed buns, rutabaga, celeriac, red cabbage, beetroot puree, apple demi-glace
  • Włoskie pierogi Agnolotti 38
    konfitowany kark wołowy, consommé z pomidora, pomidor cherry, olej anchois
    Italian dumplings Agnolotti
    confit beef neck, tomato consommé, cherry tomato, anchovy oil
  • Dziki Halibut atlantycki 95
    pieróg z warzywami, puree z palonej pietruszki, konfitowana marchew
    Wild Atlantic Halibut
    vegetable dumpling, roasted parsley puree, confit carrot
  • Dorada pieczona  68 
    sałaty z deressingiem cytrusowym, pieczony ziemniak, salsa pico de gallo
    Baked sea bream
    lettuces with citrus deressing, baked potato, salsa pico de gallo
  • Risotto z owocami morza 45
    krewetki, mule, kalmary, koperek
    Risotto seefood
    prawns, mule, squid, dill
  • Sałatka Cezar z krewetkami 44
    sałata rzymska, boczek, grzanki, anchois, ser Emil Grana
    Caesar shrimp salad
    romaine lettuce, bacon, croutons, anchovy, Emil Grana cheese

 

DANIA GŁÓWNE WEGETARIAŃSKIE
VEGETARIAN MAIN COURSES

  • Burger wegetariański 39   
    nasza mleczna bułka, duszony szpinak, sos serowy, jajko sadzone, frytki z batata
    Veggie burger
    our milk buns, stewed spinach, cheese sauce, fried egg, sweet potato fries
  • Risotto z warzywami 42
    szpinak, suszone pomidory, ser Emil Grana
    Risotto with  vegetables
    spinach, dired tomatoes, Emil Grana cheese
  • Rigatoni   38
    sos pomidorowy, ser Emil Grana
    Rigatoni
    tomato sauce, Emil Grana cheese

  • Crème brûlée 23
    puree śliwkoweCrème brûlée
    plum puree

  • Fondant czekoladowy 29
    lody waniliowe, owoce sezonowe, puder z białej czekolady
    Chocolate fondant
    vnilla ice cream, seasonal fruits, white chocolate powder

  • Werandowe Trio – zestaw degustacyjnych deserów 28
    eton mess, tiramisu, crème brûlée
    Weranda Trio – a set of tasting desserts
    eton mess, tiramisu, crème brûlée

  • Beza Pavlova  14
    krem mascarpone, owoce sezonowe
    Pavlova’s meringue
    mascarpone cream, seasonal fruit
  • Molekularny deser lodowy z efektownym pokazem jego przygotowania przy stole 45/55
    Molecular ice cream dessert
  • Molekularny deser lodowy z dodatkiem alkoholu z efektownym pokazem jego przygotowania przy stole 60/70
    Molecular ice cream dessert with alcohol
  • Selekcja serów i wędlin  55   
    Selection of cheeses and cold meats