Menu Restauracji Weranda

- Kawior z Jesiotra Syberyjskiego Antonius***** 350
bliny gryczane, crème fraîche, szalotka, szczypiorek, jajko
Antonius Siberian sturgeon caviar*****
buckwheat blini, crème fraîche, shallot, chives, egg
- Foie Gras smażona 120
nasza Brioche, puree z modrej kapusty, piklowana szalotka
Fried Foie Gras
our Brioche, red cabbage puree, pickled shallots
- Śledź 32
marynowany w zalewie octowej i opiekany, ziemniaki wędzone z kwaśną śmietaną, gorczyca
Herring
marinated in vinegar and toasted, smoked potatoes with sour cream, charlock
- Tatar wołowy 42
koniak, żółtko, szalotka, gorczyca, Grana Padano, rukola
Beef tartare
cognac, egg yolk, shallot, charlock, Grana Padano, arugula
- Siekany tatar z polędwicy Wagyu 185
ogórek marynowany, majonez kolendra, schimeji, ponzu, szczypior
Chopped Wagyu sirloin tartare
pickled cucumber, coriander mayonnaise, schimeji, ponzu, chives
- Krewetki tygrysie 48
papryczka chili, szpinak, pomidor, rukola, sos maślany
Tiger prawns
chili pepper, spinach, tomato, arugula, butter sauce
- Parfait z Foie Gras 39
wafle grzybowe, śliwka, marynowana kurka, pistacje
Foie Gras parfait
muschroom wafers, plum, pickled chanterelle, pistachios
PRZYSTAWKI WEGETARIAŃSKIE
VEGETARIAN APPETIZERS
- Sałatka z burakiem marynowanym 32
karmelizowany orzech włoski, kozi ser, dressing orzechowy, pikle
Pickled beetroot salad
carmelized walnut, goat cheese, peanut dressing, pickles
- Pierożki Mezzellune 32
włoskie pierożki z ricotta i szpinakiem, sos śmietanowy z dojrzewającym serem, mietą
Mezzellune dumpling
Italian dumplings with ricotta and spinach, ceram sauce with ripening cheese, mint
- Żur na własnym zakwasie 21
grzyby, nasza biała kiełbasa, puree ziemniaczane z chrzanem, jajko Sour soup made with own sourdough
mushrooms, our white sausage, horseradish mashed potatoes, egg
- Rosół 20
nasz makaron, marchew, natka pietruszk Chicken broth
our pasta, carrot, parsley
- Krem z kalafiora 21
pasta miso, kalafior w oliwie, grzyby shimeji, orzech laskowy
Cauliflower cream
miso paste, ccauliflower in olive oil. shimeji mushrooms, hazelnut
- Stek Wagyu 460
piczony ziemniak Hasselback, warzywa grillowane, sos Bernaise
Wagyu Sirloin
baked Hasselback potato, grilled vegetables, Bernaise sauce
- Stek z polędwicy wołowej 125
pieczony ziemniak Hasselback, warzywa grillowane, sos Bernaise
Sirloin beef steak
baked Hasselback potato, grilled vegetables, Bernaise sauce
- Burger wołowy 47
nasza Brioche, boczek, salsa z ogórka i papryki, cheddar, sałata, frytki z batata
Beef burger
our Brioche, bacon, cucumber and pepper salsa, cheddar, lettuce, sweet potatoes fries
- Sznycel cielęcy 59
sałatka ziemniaczana, konfitura z żurawiny, cytryna
Veal schnitzel
mashed potato, cranberry jam
- Gicz jagnięca 72
kremowe ziemniaki z parmezanem, brokuł, pomidor suszony z miętą, kalarepa, sos jagnięcy
Shank of lamb
cream potatoes with parmesan, broccoli, dried tomato with mint, kohlrabi, lamb sauce
- Kurczak kukurydziany 48
kiszony jarmuż, puree z topinamburu. duxelles grzybowy, boczniak, sos supreme
Chicken
pickled kale, jerusalem artichoke puree, mushrooms duxelles, oyster mushroom, supreme sauc
- Dorsz Skrei 75
kapusta włoska marynowana, smażone ziemniaki, kruszonka Nduja, koper, sos z kiszonej kapusty
Cod Skrei
marinated savoy cabbage, fried potatoes, crumble Nduja, dill, sauerkraut sauce
- Dorada pieczona 68
sałaty z deressingiem cytrusowym, pieczony ziemniak, salsa pico de gallo
Baked sea bream
lettuces with citrus deressing, baked potato, salsa pico de gallo
- Risotto z owocami morza 52
krewetki tygrysie, mule, kalmary, koperek, szpinak, ośmiorniczki
Risotto seefood
tiger prawns, mule, squid, dill, spinach, octopus
- Sałatka Cezar z krewetkami tygrysimi 48
sałata rzymska, boczek, grzanki, anchois, ser Emil Grana
Caesar salad with tiger prawns
romaine lettuce, bacon, croutons, anchovy, Emil Grana cheese
- Pierogi z kaczką 42
marynowana kalarepa, sos z hibiskusa
Dumplings with duck
pickled kohlrabi, hibiscus sauce
- Polik wołowy konfitowany 62
ziemniaki konfitowane, warzywa korzeniowe, szalotka w winie, sos BBQ
Confit beef cheek
confit potatoes, root vegetables, shallots in wine, BBQ sauce
DANIA GŁÓWNE WEGETARIAŃSKIE
VEGETARIAN MAIN COURSES
- Burger wegetariański 39
nasza mleczna bułka, duszony szpinak, sos serowy, jajko sadzone, frytki z batata
Veggie burger
our milk buns, stewed spinach, cheese sauce, fried egg, sweet potato fries
- Risotto z warzywami 42
szpinak, suszone pomidory, ser Emil Grana
Risotto with vegetables
spinach, dired tomatoes, Emil Grana cheese
- Makaron Rigatoni 38
sos pomidorowy, ser Emil Grana
Rigatoni pasta
tomato sauce, Emil Grana cheese

-
Crème brûlée 23
wiśnie z imbirem
Crème brûlée
cherry with ginger
-
Canneles de Bordeaux 29
ciastko rumowo-czekoladowe, sos waniliowy, śliwka
Dark chocolate Brownie
rum and chocolate cookie, vanilla sauce, plum
-
Mus z koziego sera 26
malina liofilizowana, granita z buraka i wiśni
Goat cheese mousse
freeze-dried raspberry, beetroot and cherry granita
- Pate a choux au craquelin 24
ptyś z kruszonką, krem wanilinowy, krem pistacjowy,chips kakaowy, truskawka liofilizowana
Pate a choux au craquelin
- puff with crumble, vanilla cream, pistachio cream, cocoa chip, freeze-dried strawberry
- Molekularny deser lodowy z efektownym pokazem jego przygotowania przy stole 45/55
Molecular ice cream dessert
- Molekularny deser lodowy z dodatkiem alkoholu z efektownym pokazem jego przygotowania przy stole 60/70
Molecular ice cream dessert with alcohol
- Selekcja serów 30
Selection of cheeses and cold meats
Menu Degustacyjne
Prosecco ‘Mucha’ Extra Dry, DOC Treviso, Włochy, 125 ml
Amuse-bouche
Pieczywo domowe
masło solone
Przystawki
Tatar z marynowanego łososia
koper włoski, ogórek zielony
Sella & Mosca, DOC Vermentino di Sardegna, Włochy, 100 ml
Foie gras
nasza Brioche, puree z modrej kapusty, piklowana szalotka
Sauternes Chateau Roumieu, Bordeaux, 100ml
Zupa
Krem z kalafiora
pasta miso, kalafior w oliwie, grzyby shimeji, orzech laskowy
Intermezzo
Sorbet cytrynowy z Cava
Dania główne
Dziki Halibut
algi, brokuł w tempurze, marchew, pak choi, sos z małżami
Joseph Drouhin Chablis ‘Vaudon’, AOC Chablis, Francja, 100ml
Stek z polędwicy wołowej
pieczony ziemniak Hasselback, warzywa grillowane, sos Béarnaise
Vina Ventisquero Reserva, Maipo Valley, Chile, 100 ml
Deser
Semifreddo chałwowe
Zestaw degustacyjny Graham’s 10YO, 20YO, 30YO, 90 ml
Pettit Fours
Cena 280 zł – Menu degustacyjne
Cena 440 zł – Menu degustacyjne z dedykowanymi alkoholami
Oferta dostępna codziennie, do zamówienia przez wszystkich Gości przy stole
Tasting Menu
Prosecco ‘Mucha’ Extra Dry, DOC Treviso, Italy, 125 ml
Amuse-bouche
Homemade bread
salted butter
Starters
Marinated salmon tartare
fennel, cucumber
Sella & Mosca, DOC Vermentino di Sardegna, Italy, 100 ml
Foie gras
our Brioche, red cabbage puree, pickled shallots
Sauternes Chateau Roumieu, Bordeaux, 100ml
Soup
Cauliflower cream
miso paste, cauliflower in olive oil, shimeji mushrooms, hazelnut
Intermezzo
Lemon sorbet with Cava
Main Dishes
Wild Halibut
algae, tempura broccoli, carrot, pak choi, clam sauce
Joseph Drouhin Chablis ‘Vaudon’, AOC Chablis, France, 100ml
Sirloin beef steak
baked Hasselback potato, grilled vegetables, béarnaise sauce
Vina Ventisquero Reserva, Maipo Valley, Chile, 100 ml
Deser
Halvah Semifreddo
Graham’s tasting set 10YO, 20YO, 30YO, 90 ml
Pettit Fours
280 PLN – Tasting menu
440 PLN – Tasting menu with dedicated liquors
Available on a daily basis, to be ordered by all of the table’s guests