Menu Restauracji Weranda

- Kawior z Jesiotra Syberyjskiego Antonius***** 360
bliny gryczane, crème fraîche, szalotka, szczypiorek, jajko
Antonius Siberian sturgeon caviar*****
buckwheat blini, crème fraîche, shallot, chives, egg
- Foie Gras smażona 120
nasza Brioche, puree z modrej kapusty, piklowana szalotka
Fried Foie Gras
our Brioche, red cabbage puree, pickled shallots
- Śledź 37
marynowany w zalewie octowej i opiekany, ziemniaki wędzone z kwaśną śmietaną, gorczyca
Herring
marinated in vinegar and toasted, smoked potatoes with sour cream, charlock
- Tatar z polędwicy wołowy Bohema 54
koniak, żółtko, szalotka, gorczyca, Grana Padano, rukola
Bohema beef tenderloin tartare
cognac, egg yolk, shallot, charlock, Grana Padano, arugula
- Krewetki tygrysie 55
papryczka chili, szpinak, pomidor, rukola, sos maślany
Tiger prawns
chili pepper, spinach, tomato, arugula, butter sauce
- Vitello Tonnato 44
cielęcina, sos tuńczykowy, s,ażone kapary, marynowany pomidor
Vitello Tonnato
veal, tuna sauce, fried ncaoers, pickled tomato
PRZYSTAWKI WEGETARIAŃSKIE
VEGETARIAN APPETIZERS
- Sałatka z burakiem marynowanym 39
karmelizowany orzech włoski, kozi ser, dressing orzechowy, pikle
Pickled beetroot salad
carmelized walnut, goat cheese, peanut dressing, pickles
- Włoskie pierogi Casoncelli 34
farsz twarogowo-ziemniaczany z bazylią, sos z sera Taleggio, karczoch
Italian Casoncelli dumplings
cottage cheese and potato stuffing with thai basil, Taleggio cheese sauce, artichoke
- Żur na własnym zakwasie 26
krokiet z białej kiełbasy, jajko, ziemniak z ogniska, olej chranowy, boczek
Sour soup made with own sourdough
white sausage, egg, potato from the fire, horseradish oil, bacon
- Krem z dyni Prowansalskiej 28
kozi ser, rokitnik, słonecznik, olej z pestek dyni
Cream of Provencal pumpkin
goat cheese, sea buckthorn, sunflower, pumpkin seed oil
- Consomme z kaczki 28
kluski z sera Bursztyn, marchew, marynowany topinambur, natka pietruszki
Duck consomme
dumplings with Amber cheese, carrot, pickled jerusalem artichoke, parsley
- Stek Wagyu 490
pieczony ziemniak Hasselback, warzywa grillowane, sos Bernaise
Wagyu Sirloin
baked Hasselback potato, grilled vegetables, Bernaise sauce
- Stek z polędwicy wołowej 135
pieczony ziemniak Hasselback, warzywa grillowane, sos Bernaise
Sirloin beef steak
baked Hasselback potato, grilled vegetables, Bernaise sauce
- Burger wołowy 55
nasza Brioche, boczek, salsa z ogórka i papryki, cheddar, sałata, frytki z batata
Beef burger
our Brioche, bacon, cucumber and pepper salsa, cheddar, lettuce, sweet potatoes fries
- Sznycel cielęcy 78
sałatka ziemniaczana, konfitura z żurawiny, cytryna
Veal schnitzel
mashed potato, cranberry jam
- Golonka trybowana 72
puree ziemniaczane z palonym masłem, nasza kapusta kiszona, puree z moreli, sos ciemny z miodem i gorczycą
Boned pork knuckle
mashed potatoes with burnt butter, our sauerkraut, apricot puree, dark sauce with honey snd mustard
- Pierś z kurczaka z musem grzybowym 54
Prosciutto crudo, puree z marchwi, brokuł, polenta jaglana, sos śmietanowy
Chicken breast with mushroom mousse
Prosciutto crudo, carrot puree, broccoli, millet plot, cream sauce
- Dziki Halibut Atlantycki 115
makaron linguine, cukinia, marchew, piree z natki pietruszki, sos z raków
Wild Atlantic Halibut
linguine pasta, zucchini, carrot, parsley leaves puree, crayfish sauce
- Dorada pieczona (około 500g) 90
sałaty z deressingiem cytrusowym, pieczony ziemniak, salsa pico de gallo
Baked sea bream (about 500g)
lettuces with citrus deressing, baked potato, salsa pico de gallo
- Risotto z owocami morza 58
krewetki tygrysie, mule, kalmary, koperek, szpinak, ośmiorniczki
Risotto seefood
tiger prawns, mule, squid, dill, spinach, octopus
- Sałatka Cezar z krewetkami tygrysimi 49
sałata rzymska, boczek, grzanki, anchois, ser Emil Grana
Caesar salad with tiger prawns
romaine lettuce, bacon, croutons, anchovy, Emil Grana cheese
- Pierogi z dzikiem 48
puree z cebuli, bulion grzybowy, pieczona cebula, palone masło
Dumplings with wild boar
onion puree, mushroom broth, baked onion, burnt butter
- Polik wołowy konfitowany 72
ziemniaki konfitowane, warzywa korzeniowe, szalotka w winie, sos BBQ
Confit beef cheek
confit potatoes, root vegetables, shallots in wine, BBQ sauce
DANIA GŁÓWNE WEGETARIAŃSKIE
VEGETARIAN MAIN COURSES
- Burger wegetariański 45
nasza mleczna bułka, duszony szpinak, sos serowy, jajko sadzone, frytki z batata
Veggie burger
our milk buns, stewed spinach, cheese sauce, fried egg, sweet potato fries
- Risotto z dynią i szafranem 43
dynia marynowana, dynia pieczona, kasztany
Risotto with pumpkin and saffron
pickled pumpkin, roasted pumpkin, chestnuts
- Makaron Tagliolini 59
sos śmietanowo truflowy, carpaccio z marynowanych trufli, natka pietruszki, ser Emilgrana
Tagliolini pasta
Truffle cream sauce, carpacio with marinated truffles, parsley, Emilgrana cheese

-
Crème brûlée 24
wiśnie z imbirem
Crème brûlée
cherry with ginger
-
Naleśnik Crepes Suzette 26
Ricotta, likier Cointreau, pomarańcz
Crepes Suzette pancakes
Ricotta, liqueur Cointreau, orange
-
Fondant czekoladowy 30
krem angielski z fasolą Tonka, marmolada figowa, lody śmietankowe
Chocolate fondant
Tonka bean cream English, fig marmalade, sweet cream ice cream
-
Sernik 26
krem z białej czekolady z dynią, żel z pigwy, krówka pistacjowa
Cheesecake
whit chocolate cream with pumpkin, quince grl, pistachio fudge
- Molekularny deser lodowy z efektownym pokazem jego przygotowania przy stole 45/55
Molecular ice cream dessert
- Molekularny deser lodowy z dodatkiem alkoholu z efektownym pokazem jego przygotowania przy stole 60/70
Molecular ice cream dessert with alcohol
- Selekcja serów 45
Selection of cheeses and cold meats
Menu Degustacyjne
Prosecco ‘Mucha’ Extra Dry, DOC Treviso, Włochy, 125 ml
Amuse-bouche
Pieczywo domowe
masło, pieczywo naszego wypieku
Przystawki
Tatar z marynowanego łososia
koper włoski, ogórek zielony
Sella & Mosca, DOC Vermentino di Sardegna, Włochy, 100 ml
Foie gras
nasza Brioche, puree z modrej kapusty, piklowana szalotka
Sauternes Chateau Roumieu, Bordeaux, 100ml
Zupa
Consomme z kaczki
kluski z serem Bursztyn, marchew, marynowany topinambur, natka pietruszki
Intermezzo
Sorbet cytrynowy z Cava
Dania główne
Dziki Halibut Atlantycki
makaron linguine, cukinia, marchew, puree z natki pietruszki, sos z raków
Joseph Drouhin Chablis ‘Vaudon’, AOC Chablis, Francja, 100ml
Stek z polędwicy wołowej
ekler ziemniaczany, pieczarka, cebula w karmelu, puree ze szpinaku, jus ziołowy
Vina Ventisquero Reserva, Maipo Valley, Chile, 100 ml
Deser
Sernik
krem z białej czekolady dynią, żel z pigwy, krówka pistacjowa
Zestaw degustacyjny Graham’s 10YO, 20YO, 30YO, 90 ml
Pettit Fours
Cena 340 zł – Menu degustacyjne
Cena 510 zł – Menu degustacyjne z dedykowanymi alkoholami
Oferta dostępna codziennie, do zamówienia przez wszystkich Gości przy stole
Tasting Menu
Prosecco ‘Mucha’ Extra Dry, DOC Treviso, Italy, 125 ml
Amuse-bouche
Homemade bread
salted butter
Starters
Marinated salmon tartare
fennel, cucumber
Sella & Mosca, DOC Vermentino di Sardegna, Italy, 100 ml
Foie gras
our Brioche, red cabbage puree, pickled shallots
Sauternes Chateau Roumieu, Bordeaux, 100ml
Soup
Duck consomme
dumplings with Amber cheese, carrot, pickled jerusalem artichoke, parsley
Intermezzo
Lemon sorbet with Cava
Main Dishes
Wild Atlantic Halibut
linguine pasta, zucchini, carrot, parsley leaves puree, crayfish sauce
Joseph Drouhin Chablis ‘Vaudon’, AOC Chablis, France, 100ml
Sirloin beef steak
potato eclair, champignon, caramel onion, spinach puree, herbal sauce
Vina Ventisquero Reserva, Maipo Valley, Chile, 100 ml
Deser
Ceesecake
white chocolate cream with pumpkin, quince gel, pistachio fudge
Graham’s tasting set 10YO, 20YO, 30YO, 90 ml
Pettit Fours
340 PLN – Tasting menu
510 PLN – Tasting menu with dedicated liquors
Available on a daily basis, to be ordered by all of the table’s guests