Restauracja Weranda - menu

Menu Restauracji Weranda


  • Kawior z Jesiotra Syberyjskiego Antonius***** 360
    bliny gryczane, crème fraîche, szalotka, szczypiorek, jajko
    Antonius Siberian sturgeon caviar*****
    buckwheat blini, crème fraîche, shallot, chives, egg
  • Foie Gras smażona 120
    nasza Brioche, puree z modrej kapusty, piklowana szalotka
    Fried Foie Gras
    our Brioche, red cabbage puree, pickled shallots
  • Śledź 37
    marynowany w zalewie octowej i opiekany, ziemniaki wędzone z kwaśną śmietaną, gorczyca
    Herring
    marinated in vinegar and toasted, smoked potatoes with sour cream, charlock
  • Tatar z polędwicy wołowy Bohema  54
    koniak, żółtko, szalotka, gorczyca, Grana Padano, rukola
    Bohema beef tenderloin tartare
    cognac, egg yolk, shallot, charlock, Grana Padano, arugula
  • Krewetki tygrysie 55
    papryczka chili, szpinak, pomidor, rukola, sos maślany
    Tiger prawns
    chili pepper, spinach, tomato, arugula, butter sauce
  • Vitello Tonnato  44
    cielęcina, sos tuńczykowy, s,ażone kapary, marynowany pomidor
    Vitello Tonnato
    veal, tuna sauce, fried ncaoers, pickled tomato

 

PRZYSTAWKI WEGETARIAŃSKIE
VEGETARIAN APPETIZERS

  • Sałatka z burakiem marynowanym  39
    karmelizowany orzech włoski, kozi ser, dressing orzechowy, pikle
    Pickled beetroot salad
    carmelized walnut, goat cheese, peanut dressing, pickles
  • Włoskie pierogi Casoncelli   34
    farsz twarogowo-ziemniaczany z bazylią, sos z sera Taleggio, karczoch     
    Italian Casoncelli dumplings
    cottage cheese and potato stuffing with thai basil, Taleggio cheese sauce, artichoke
  • Żur na własnym zakwasie   26
    krokiet z białej kiełbasy, jajko, ziemniak z ogniska, olej chranowy, boczek
    Sour soup made with own sourdough
    white sausage, egg, potato from the fire, horseradish oil, bacon
  • Krem z dyni Prowansalskiej   28
    kozi ser, rokitnik, słonecznik, olej z pestek dyni
    Cream of Provencal pumpkin
    goat cheese, sea buckthorn, sunflower, pumpkin seed oil
  • Consomme z kaczki  28
    kluski z sera Bursztyn, marchew, marynowany topinambur, natka pietruszki
    Duck consomme
    dumplings with Amber cheese, carrot, pickled jerusalem artichoke, parsley
  • Stek Wagyu  490
    pieczony ziemniak Hasselback, warzywa grillowane, sos Bernaise
    Wagyu Sirloin
    baked Hasselback potato, grilled vegetables,  Bernaise sauce
  • Stek z polędwicy wołowej  135
    pieczony ziemniak Hasselback, warzywa grillowane, sos Bernaise
    Sirloin beef steak
    baked Hasselback potato, grilled vegetables, Bernaise sauce
  • Burger wołowy 55
    nasza Brioche, boczek, salsa z ogórka i papryki, cheddar, sałata, frytki z batata
    Beef burger
    our Brioche, bacon, cucumber and pepper salsa, cheddar, lettuce, sweet potatoes fries
  • Sznycel cielęcy  78
    sałatka ziemniaczana, konfitura z żurawiny, cytryna
    Veal schnitzel
    mashed potato, cranberry jam
  • Golonka trybowana   72
    puree ziemniaczane z palonym masłem, nasza kapusta kiszona, puree z moreli, sos ciemny z miodem i gorczycą
    Boned pork knuckle
    mashed potatoes with burnt butter, our sauerkraut, apricot puree, dark sauce with honey snd mustard
  • Pierś z kurczaka z musem grzybowym  54
    Prosciutto crudo, puree z marchwi, brokuł, polenta jaglana, sos śmietanowy
    Chicken breast with mushroom mousse
    Prosciutto crudo, carrot puree, broccoli, millet plot, cream sauce
  • Dziki Halibut Atlantycki  115
    makaron linguine, cukinia, marchew, piree z natki pietruszki, sos z raków
    Wild Atlantic Halibut
    linguine pasta, zucchini, carrot, parsley leaves puree, crayfish sauce
  • Dorada pieczona (około 500g)   90
    sałaty z deressingiem cytrusowym, pieczony ziemniak, salsa pico de gallo
    Baked sea bream (about 500g)
    lettuces with citrus deressing, baked potato, salsa pico de gallo
  • Risotto z owocami morza  58
    krewetki tygrysie, mule, kalmary, koperek, szpinak, ośmiorniczki
    Risotto seefood
    tiger prawns, mule, squid, dill, spinach, octopus
  • Sałatka Cezar z krewetkami tygrysimi  49
    sałata rzymska, boczek, grzanki, anchois, ser Emil Grana
    Caesar salad with tiger prawns
    romaine lettuce, bacon, croutons, anchovy, Emil Grana cheese
  • Pierogi z dzikiem  48
    puree z cebuli, bulion grzybowy, pieczona cebula, palone masło
    Dumplings with wild boar
    onion puree, mushroom broth, baked onion, burnt butter
  • Polik wołowy konfitowany  72
    ziemniaki konfitowane, warzywa korzeniowe, szalotka w winie, sos BBQ
    Confit beef cheek
    confit potatoes, root vegetables, shallots in wine, BBQ sauce

 

DANIA GŁÓWNE WEGETARIAŃSKIE
VEGETARIAN MAIN COURSES

  • Burger wegetariański 45  
    nasza mleczna bułka, duszony szpinak, sos serowy, jajko sadzone, frytki z batata
    Veggie burger
    our milk buns, stewed spinach, cheese sauce, fried egg, sweet potato fries
  • Risotto z dynią i szafranem 43
    dynia marynowana, dynia pieczona, kasztany
    Risotto with  pumpkin and saffron
    pickled pumpkin, roasted pumpkin, chestnuts
  • Makaron Tagliolini   59
    sos śmietanowo truflowy, carpaccio z marynowanych trufli, natka pietruszki, ser Emilgrana
    Tagliolini pasta
    Truffle cream sauce, carpacio with marinated truffles, parsley, Emilgrana cheese

  • Crème brûlée 24
    wiśnie z imbirem
    Crème brûlée
    cherry with ginger

  • Naleśnik Crepes Suzette 26
    Ricotta, likier Cointreau, pomarańcz
    Crepes Suzette pancakes
    Ricotta, liqueur Cointreau, orange

  • Fondant czekoladowy 30
    krem angielski z fasolą Tonka, marmolada figowa, lody śmietankowe
    Chocolate fondant
    Tonka bean cream English, fig marmalade, sweet cream ice cream

  • Sernik  26
    krem z białej czekolady z dynią, żel z pigwy, krówka pistacjowa
    Cheesecake
    whit chocolate cream with pumpkin, quince grl, pistachio fudge

  • Molekularny deser lodowy z efektownym pokazem jego przygotowania przy stole 45/55
    Molecular ice cream dessert
  • Molekularny deser lodowy z dodatkiem alkoholu z efektownym pokazem jego przygotowania przy stole 60/70
    Molecular ice cream dessert with alcohol
  • Selekcja serów  45  
    Selection of cheeses and cold meats

 

Menu Degustacyjne 

Prosecco ‘Mucha’ Extra Dry, DOC Treviso, Włochy, 125 ml

Amuse-bouche

Pieczywo domowe

masło, pieczywo naszego wypieku

Przystawki

 Tatar z marynowanego łososia

koper włoski, ogórek zielony

Sella & Mosca, DOC Vermentino di Sardegna, Włochy, 100 ml

Foie gras

nasza Brioche, puree z modrej kapusty, piklowana szalotka

Sauternes Chateau Roumieu, Bordeaux, 100ml

 Zupa

Consomme z kaczki

kluski z serem Bursztyn, marchew, marynowany topinambur, natka pietruszki

 Intermezzo

Sorbet cytrynowy z Cava

Dania główne

Dziki Halibut Atlantycki

makaron linguine, cukinia, marchew, puree z natki pietruszki, sos z raków

Joseph Drouhin Chablis ‘Vaudon’, AOC Chablis, Francja, 100ml

Stek z polędwicy wołowej

ekler ziemniaczany, pieczarka, cebula w karmelu, puree ze szpinaku, jus ziołowy

Vina Ventisquero Reserva, Maipo Valley, Chile, 100 ml

 Deser

Sernik

krem z białej czekolady dynią, żel z pigwy, krówka pistacjowa

Zestaw degustacyjny Graham’s 10YO, 20YO, 30YO, 90 ml

Pettit Fours

 

Cena 340 zł – Menu degustacyjne

Cena 510 zł – Menu degustacyjne z dedykowanymi alkoholami

Oferta dostępna codziennie, do zamówienia przez wszystkich Gości przy stole


Tasting Menu

 Prosecco ‘Mucha’ Extra Dry, DOC Treviso, Italy, 125 ml

Amuse-bouche

Homemade bread

salted butter

Starters

Marinated salmon tartare

fennel, cucumber

Sella & Mosca, DOC Vermentino di Sardegna, Italy, 100 ml

Foie gras

our Brioche, red cabbage puree, pickled shallots

Sauternes Chateau Roumieu, Bordeaux, 100ml

Soup

Duck consomme

dumplings with Amber cheese, carrot, pickled jerusalem artichoke, parsley

Intermezzo

Lemon sorbet with Cava

Main Dishes

Wild Atlantic Halibut

linguine pasta, zucchini, carrot, parsley leaves puree, crayfish sauce

Joseph Drouhin Chablis ‘Vaudon’, AOC Chablis, France, 100ml

 Sirloin beef steak

potato eclair, champignon, caramel onion, spinach puree, herbal sauce

Vina Ventisquero Reserva, Maipo Valley, Chile, 100 ml

Deser

Ceesecake

white chocolate cream with pumpkin, quince gel, pistachio fudge

Graham’s tasting set 10YO, 20YO, 30YO, 90 ml

 Pettit Fours

 

340 PLN – Tasting menu

510 PLN – Tasting menu with dedicated liquors

Available on a daily basis, to be ordered by all of the table’s guests