Restauracja Weranda - menu

Menu Restauracji Weranda


  • Kawior z Jesiotra Syberyjskiego Antonius***** 350
    bliny gryczane, crème fraîche, szalotka, szczypiorek, jajko
    Antonius Siberian sturgeon caviar*****
    buckwheat blini, crème fraîche, shallot, chives, egg
  • Foie Gras smażona 120
    nasza Brioche, puree z modrej kapusty, piklowana szalotka
    Fried Foie Gras
    our Brioche, red cabbage puree, pickled shallots
  • Śledź 32
    marynowany w zalewie octowej i opiekany, ziemniaki wędzone z kwaśną śmietaną, gorczyca
    Herring
    marinated in vinegar and toasted, smoked potatoes with sour cream, charlock
  • Tatar wołowy   42
    koniak, żółtko, szalotka, gorczyca, Grana Padano, rukola
    Beef tartare
    cognac, egg yolk, shallot, charlock, Grana Padano, arugula
  • Siekany tatar z polędwicy Wagyu  185
    ogórek marynowany, majonez kolendra, schimeji, ponzu, szczypior
    Chopped Wagyu sirloin tartare
    pickled cucumber, coriander mayonnaise, schimeji, ponzu, chives
  • Krewetki tygrysie 48
    papryczka chili, szpinak, pomidor, rukola, sos maślany
    Tiger prawns
    chili pepper, spinach, tomato, arugula, butter sauce
  • Parfait z Foie Gras  39
    wafle grzybowe, śliwka, marynowana kurka, pistacje
    Foie Gras parfait
    muschroom wafers, plum, pickled chanterelle, pistachios

 

PRZYSTAWKI WEGETARIAŃSKIE
VEGETARIAN APPETIZERS

  • Sałatka z burakiem marynowanym  32
    karmelizowany orzech włoski, kozi ser, dressing orzechowy, pikle
    Pickled beetroot salad
    carmelized walnut, goat cheese, peanut dressing, pickles
  • Pierożki Mezzellune   32
    włoskie pierożki z ricotta i szpinakiem, sos śmietanowy z dojrzewającym serem, mietą              
    Mezzellune dumpling
    Italian dumplings with ricotta and spinach, ceram sauce with ripening cheese, mint
  • Żur na własnym zakwasie   21
    grzyby, nasza biała kiełbasa, puree ziemniaczane z chrzanem, jajko                                                                                                                                                                                                                       Sour soup made with own sourdough
    mushrooms, our white sausage, horseradish mashed potatoes, egg
  • Rosół   20
    nasz makaron, marchew, natka pietruszk                                                                                                                                                                                                                                                                            Chicken broth
    our pasta, carrot, parsley
  • Krem z kalafiora   21
    pasta miso, kalafior w oliwie, grzyby shimeji, orzech laskowy
    Cauliflower cream
    miso paste, ccauliflower in olive oil. shimeji mushrooms, hazelnut
  • Stek Wagyu  460
    piczony ziemniak Hasselback, warzywa grillowane, sos Bernaise
    Wagyu Sirloin
    baked Hasselback potato, grilled vegetables,  Bernaise sauce
  • Stek z polędwicy wołowej  125
    pieczony ziemniak Hasselback, warzywa grillowane, sos Bernaise
    Sirloin beef steak
    baked Hasselback potato, grilled vegetables, Bernaise sauce
  • Burger wołowy 47
    nasza Brioche, boczek, salsa z ogórka i papryki, cheddar, sałata, frytki z batata
    Beef burger
    our Brioche, bacon, cucumber and pepper salsa, cheddar, lettuce, sweet potatoes fries
  • Sznycel cielęcy  59
    sałatka ziemniaczana, konfitura z żurawiny, cytryna
    Veal schnitzel
    mashed potato, cranberry jam
  • Gicz jagnięca   72
    kremowe ziemniaki z parmezanem, brokuł, pomidor suszony z miętą, kalarepa, sos jagnięcy
    Shank of lamb
    cream potatoes with parmesan, broccoli, dried tomato with mint, kohlrabi, lamb sauce
  • Kurczak kukurydziany  48
    kiszony jarmuż, puree z topinamburu. duxelles grzybowy, boczniak, sos supreme
    Chicken
    pickled kale, jerusalem artichoke puree, mushrooms duxelles, oyster mushroom, supreme sauc
  • Dorsz Skrei  75
    kapusta włoska marynowana, smażone ziemniaki, kruszonka Nduja, koper, sos z kiszonej kapusty
    Cod Skrei
    marinated savoy cabbage, fried potatoes, crumble Nduja, dill, sauerkraut sauce
  • Dorada pieczona  68 
    sałaty z deressingiem cytrusowym, pieczony ziemniak, salsa pico de gallo
    Baked sea bream
    lettuces with citrus deressing, baked potato, salsa pico de gallo
  • Risotto z owocami morza  52
    krewetki tygrysie, mule, kalmary, koperek, szpinak, ośmiorniczki
    Risotto seefood
    tiger prawns, mule, squid, dill, spinach, octopus
  • Sałatka Cezar z krewetkami tygrysimi  48
    sałata rzymska, boczek, grzanki, anchois, ser Emil Grana
    Caesar salad with tiger prawns
    romaine lettuce, bacon, croutons, anchovy, Emil Grana cheese
  • Pierogi z kaczką  42
    marynowana kalarepa, sos z hibiskusa
    Dumplings with duck
    pickled kohlrabi, hibiscus sauce
  • Polik wołowy konfitowany  62
    ziemniaki konfitowane, warzywa korzeniowe, szalotka w winie, sos BBQ
    Confit beef cheek
    confit potatoes, root vegetables, shallots in wine, BBQ sauce

 

DANIA GŁÓWNE WEGETARIAŃSKIE
VEGETARIAN MAIN COURSES

  • Burger wegetariański 39   
    nasza mleczna bułka, duszony szpinak, sos serowy, jajko sadzone, frytki z batata
    Veggie burger
    our milk buns, stewed spinach, cheese sauce, fried egg, sweet potato fries
  • Risotto z warzywami 42
    szpinak, suszone pomidory, ser Emil Grana
    Risotto with  vegetables
    spinach, dired tomatoes, Emil Grana cheese
  • Makaron Rigatoni   38
    sos pomidorowy, ser Emil Grana
    Rigatoni pasta
    tomato sauce, Emil Grana cheese

  • Crème brûlée 23
    wiśnie z imbirem
    Crème brûlée
    cherry with ginger

  • Canneles de Bordeaux 29
    ciastko rumowo-czekoladowe, sos waniliowy, śliwka
    Dark chocolate Brownie
    rum and chocolate cookie, vanilla sauce, plum

  • Mus z koziego sera 26
    malina liofilizowana, granita z buraka i wiśni
    Goat cheese mousse
    freeze-dried raspberry, beetroot and cherry granita

  • Pate a choux au craquelin  24
    ptyś z kruszonką, krem wanilinowy, krem pistacjowy,chips kakaowy, truskawka liofilizowana
    Pate a choux au craquelin
  • puff with crumble, vanilla cream, pistachio cream, cocoa chip, freeze-dried strawberry
  • Molekularny deser lodowy z efektownym pokazem jego przygotowania przy stole 45/55
    Molecular ice cream dessert
  • Molekularny deser lodowy z dodatkiem alkoholu z efektownym pokazem jego przygotowania przy stole 60/70
    Molecular ice cream dessert with alcohol
  • Selekcja serów  30   
    Selection of cheeses and cold meats

 

Menu Degustacyjne 

Prosecco ‘Mucha’ Extra Dry, DOC Treviso, Włochy, 125 ml

Amuse-bouche

Pieczywo domowe

masło solone

Przystawki

 Tatar z marynowanego łososia

koper włoski, ogórek zielony

Sella & Mosca, DOC Vermentino di Sardegna, Włochy, 100 ml

Foie gras

nasza Brioche, puree z modrej kapusty, piklowana szalotka

Sauternes Chateau Roumieu, Bordeaux, 100ml

 Zupa

Krem z kalafiora

pasta miso, kalafior w oliwie, grzyby shimeji, orzech laskowy

 Intermezzo

Sorbet cytrynowy z Cava

Dania główne

Dziki Halibut

algi, brokuł w tempurze, marchew, pak choi, sos z małżami

Joseph Drouhin Chablis ‘Vaudon’, AOC Chablis, Francja, 100ml

Stek z polędwicy wołowej

pieczony ziemniak Hasselback, warzywa grillowane, sos Béarnaise

Vina Ventisquero Reserva, Maipo Valley, Chile, 100 ml

 Deser

Semifreddo chałwowe

Zestaw degustacyjny Graham’s 10YO, 20YO, 30YO, 90 ml

Pettit Fours

 

Cena 280 zł – Menu degustacyjne

Cena 440 zł – Menu degustacyjne z dedykowanymi alkoholami

Oferta dostępna codziennie, do zamówienia przez wszystkich Gości przy stole


Tasting Menu

 Prosecco ‘Mucha’ Extra Dry, DOC Treviso, Italy, 125 ml

Amuse-bouche

Homemade bread

salted butter

Starters

Marinated salmon tartare

fennel, cucumber

Sella & Mosca, DOC Vermentino di Sardegna, Italy, 100 ml

Foie gras

our Brioche, red cabbage puree, pickled shallots

Sauternes Chateau Roumieu, Bordeaux, 100ml

Soup

Cauliflower cream

miso paste, cauliflower in olive oil, shimeji mushrooms, hazelnut

Intermezzo

Lemon sorbet with Cava

Main Dishes

Wild Halibut

algae, tempura broccoli, carrot, pak choi, clam sauce

Joseph Drouhin Chablis ‘Vaudon’, AOC Chablis, France, 100ml

 Sirloin beef steak

baked Hasselback potato, grilled vegetables, béarnaise sauce

Vina Ventisquero Reserva, Maipo Valley, Chile, 100 ml

Deser

Halvah Semifreddo

Graham’s tasting set 10YO, 20YO, 30YO, 90 ml

 Pettit Fours

 

280 PLN – Tasting menu

440 PLN – Tasting menu with dedicated liquors

Available on a daily basis, to be ordered by all of the table’s guests